Dintre toate rasele de papagali cei mai des intalniti in casele noastre sunt perusii. De aceea l-am ales pentru o scurta prezentare a "regulilor" de ingrijire.Dar si datorita faptului ca detinem , pe langa Alma , si doi perusi :KOKO si POLLY...
Colivia
In primul rand pe fundul coliviei se pune nisip dezinfectat (spalat si ars pe o tabla pe flacara la aragaz) iar peste nisip se pun coji de oua sfaramate, uscate. Se schimba zilnic apa din eprubeta iar cel putin o data pe saptamana se va pune in apa impermanganat de potasiu (pana la o culoare roz deschis).
Colivia papagalului trebuie sa fie destul de mare incatinauntru sa incapa doi papagali. Spatiul este foarteimportant pentru acesta,ca sa poata zbura dintr-o parte intr-altaa coliviei.
Se pune nisip ars si dezinfectat, deoarece pasarile au obiceiul sa inghita nisip si pietricele mici pentru a-si facilita digestia. Arderea nisipului in acest scop se poate face intr-o tava, pe aragaz. Deasupra nisipului se vor presara coji de oua zdrobite si uscate, pentru ca perusul sa aiba la dispozitie o importanta sursa de calciu.
Ca orice pasare, papagalul in natura se aseaza pe diferite craci.In colivie, intrucat nu exista craci, vom pune doua bete preferabil din lemn (sau plastic, daca nu avem din lemn) pe care perusul se poate sprijini.
Nota - nu folositi lemn de cires - este toxic pentru majoritatea pasarilor! Unul din bete se va asezain partea de sus a coliviei, langa recipientul cu apa iar celalat in partea de jos, pentru ca papagalii sa aiba accesla castronelele cu mancare.
Pe unul din peretii coliviei,langa batul din partea de sus, puteti aseza o oglinda iar in cealalta parte, intr-un suport,un os de sepie.
In colivie se mai agata si un leagan,pentru ca papagalul sa se dea in el.
Mancarea de baza este meiul, iar pe langa mei se mai pune in mancare glant si dughie. Perusul mai mananca si alte seminte ca: ovaz si floarea soarelui. Pe langa seminte se mai da de mancare miez de paine, mamaliga, branza dulce si cartof fiert.
Ca fructe si verdeata i se poate da mar, banana, patrunjel verde si papadie (sa fie curate fara apa pe ele pentru ca daca verdeata are apa pe frunze produce diaree).
Se mai pregateste un amestec numit hrana moale, care se face dintr-un ou fiert tare, sfaramat cat mai marunt, de obicei cu o furculita, un morcov dat prin razatoarea cea mai marunta, care se amesteca, cu 2-3 lingurite de pesmet (poate sa fie si gris sau malai) si se mai pune 2-3 varfuri de cutit de praf de coaja de ou facut la rasnita de cafea. Acesta se adauga pentru ca, contine calciu. Amestecul de hrana moale se tine la frigider si i se da intr-un capacel (se da la temperatura camerei).
In fotografii , perusii nostrii , KOKO si POLLY !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !