Poate o data la cateva saptamani veti fi cel care ii va face o baie sau pur si simplu din cand in cand sa ii examinati blana si pielea cainelui.
Fiti atenti la schimbari de culoare, la temperatura locala, textura, cojite, rani sau inflamatii. Nu putini sunt cei care depisteaza in astfel de momente pe suprafata corpului cainelui lor o umflatura sau asa cum multi o numesc, o "galma" care acum cateva saptamani nu era acolo. Nu stiti cum a aparut, se vede ca a crescut destul de repde, e relativ tare la palpare, destul de bine prinsa. Nu se observa modificari de temperatura locale iar cainele nu da semne de durere la presiune. Este foarte posibil sa fi dat peste un lipom.
Daca va verificati cainele la fiecare cateva zile si descoperiti o astfel de problema de pe o zi pe alta, lucrurile stau cu totul altfel iar cauzele sunt altele (lovituri, intepaturi de insecte, corpuri straine sub piele). Si intr-un caz si in celalalt trebuie sa va prezentati la medicul veterinar pentru un control. Daca umflatura in cauza este un lipom, iata cum stau lucrurile.
Lipomul este o tumora benigna a tesutului adipos (gras) si e una dintre tumorile mai des intalnite la caini. Apare la cainii adulti si cei mai in varsta, dar poate fi intalnit si la cei mai mici. Majoritatea au o crestere relativ lenta, in cateva luni, dar se pot dezvolta si mai rapid de-a lungul catorva saptamani dupa care isi incetinesc drastic cresterea si se stabilizeaza avand un diametru de 2-4 cm, rar peste 6 cm.
Teoretic se pot dezvolta orinude exista tesut adipos insa in cea mai mare parte apar sub piele. Se pot localiza oriunde in zona pieptului, dar pot fi la fel e bine intalnite si pe spate sau gat. Se pot diagnostica de obicei destul de usor de catre medicul veterinar in urma unei aspiratii cu un ac fin, o forma mai simplificata a biopsiei. Se introduce un ac de seringa in lipom, se extrage continut si apoi acesta se pune pe o lama de microscop. Deseori in seringa se poate vedea un lichid uleios, semn clar al lipomului, apoi pe lama de microscop putandu-se cu usurinta observa celule adipoase. Pentru un diagnostic mai cert sau cand cresterea este prea rapida (exista la caine si liposarcom malign), trebuie incercata si o biopsie, adica recoltarea unei bucati din tesutul gras al tumorii din care ulterior se vor efectua preparate colorate pe lama. In foarte multe cazuri, mai ales daca si-a oprit cresterea, nu se recomanda indepartarea lui chirurgicala. Acest lucru este indicat insa daca e vorba de un animal mai tanar, daca marimea lipomului e deosebita si daca prin aceasta impiedica animalul sa faca lucruri pe care le facea in mod obisnuit. Multi proprietari doresc insa indepartarea acestor formatiuni din motive estetice. Aceasta se poate face clasic, printr-o mica incizie si extractie a tesutului gras, cu tot cu capsula daca se poate, sau prin "golirea" continutului lipomului, aceasta din urma putand insa recidiva prin lasarea capsulei in interior. Se pare ca pe viitor vor fi disponibile metode noi de indepartare a acestor formatiuni, cum ar fi injectiile cu proteine sau ultrasunetele.
Pana atunci insa verificati-va periodic cainele cu atentie si prezentati-va la medicul veterinar la cea mai mica urma a aparitiei unor probleme de acest gen sub piele sau in orice alt loc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !