Pasarile pot suferi de o multitudine de boli, de diversa etiologie, cu precadere cele salbatice, deoarece sunt expuse mai mult diversilor agenti agresori, dar si cele domestice, care desi au conditii de trai si hrana mai bune, in timp si-au mai pierdut din rezistenta naturala. Exista insa si agenti patogeni care, din nefericire, pot trece de la pasare la om, nu neaparat si provocand boala. In zilele noastre cand si medicina veterinara a facut progrese importante si noi acordam importanta mai mare sanatatii animelelor noastre, riscul contractarii unei boli de la pasarea de casa este foarte mic, in anumite locuri infim, dar exista. Iar cel mai bine e sa previi.
- Nu permiteti accesul pasarilor in locuri unde se prepara hrana pentru oameni. Obiceiul cu plasatul coliviei canarului in bucatarie nu e sanatos deloc.
- Curatati si dezinfectati colivia si recipientele pentru hrana si apa ale pasarilor periodic. In cazul pasarilor de curte, cotetele, curtea si cuibarele.
- Nu curatati obiectele care apartin pasarilor in chiuveta din bucatarie sau baie. Puteti folosi un lighean sau alt recipient care nu vine in contact cu obiecte de uz uman (mai ales de bucatarie).
- Vaccinati pasarile de fiecare data cand este necesar si reglementat de autoritatile sanitar-veterinare. Mergeti cu pasarea de casa la veterinar periodic, si mai ales la primul semn de boala. Pasarile expuse la stres sunt mai susceptibile la boala, asa ca e necesar sa le creati conditii de viata optime, in acest fel va protejati si pe dumneavoastra. Ce inseamna stressul pentru pasari? Orice factor extern care afecteaza echilibrul fiziologic al organismului aviar. Acesti factori perturbatori pot fi: schimbarile de temperatura, zgomotul, agitatia din jurul pasarii, manipularea inadecvata, alte animale, ventilatia deficitara, dereglaraea ciclului somn-veghe, hrana saraca in nutrienti sau nespecifica pasarilor. Stressul si malnutritia produc slabirea sistemului imunitar si implicit cresc sansele ca pasarea sa dezvolte mai usor o boala sau sa lupte mai greu cu un patogen deja contractat. Asigurati-va ca toti membrii familiei stiu cum sa ingrijeasca si sa se poarte cu pasarile si ce masuri de igiena trebuie sa adopte. Orice pasare nou achizitionata trebuie dusa la veterinar pentru un consult general si pentru a va asigura ca este sanatoasa tun. Pasarile susceptibile de boala trebuie tinute in carantina o perioada. Orice pasare decedata trebuie examinata de un veterinar pentru a stabili cauza bolii si ce masuri e necesar pentru a preveni imbolnavirea pasarilor deja existente in gospodarie/casa sau a celor care urmeaza a fi aduse in acest spatiu. Cazurile de imbolnaviri la om contractate de la pasari sunt foarte rare in literatura de specialitate si intr-o scadere vertiginoasa, dar riscuri exista si trebuie sa fim constienti de ele si sa ne protejam. In articolele urmatoare vom vorbi despre principalele boli care afecteaza pasarile si care s-a semnalat ca pot ajunge si la om.
------
Articol :: Nicolae Hasegan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !