Peste 300 de milioane de gaini ouatoare sunt crescute in Uniunea Europeana; peste trei sferturi dintre ele sunt inchise in sistemul custilor baterii neimbunatatite.
O pasare crescuta in baterie are la dispozitie doar 550 cmp, mai putin decat suprafata unui format A4 (619 cmp). In aceasta cusca isi traieste intreaga viata, zi si noapte, intr-o hala supraincalzita, pana la varsta de 16-18 luni cand este pusa in alta cusca si dusa la abator. Ingramadite in custi-baterii mai mici decat o coala de hirtie, pasarile au loc doar sa manance si sa depuna oua, nu pot niciodata sa zboare sau macar sa bata din aripi, nu pot sa se scalde in praf sau sa caute hrana, sa interactioneze cu alte pasari, avand parte de un tratament total impotriva naturii. Pasarile isi sfarama membrele din cauza grilajului prea subtire pe care sunt crescute, iar pentru a evita canibalismul provocat de stres producatorii de oua le taie partea superioara a ciocului cu o lama incalzita.
Hrana gainilor de baterie este uniforma si industriala, aceasta continand cereale, cadavre de animale, produse chimice si antibiotice preventive.
Sistemul neaga existenta animalului ca fiinta, sacrificand sute de milioane de indivizi in favoarea rentabilitatii economice.
“Modul de crestere a pasarilor face diferenta intre oua. Konrad Lorenz, laureat al premiului Nobel pentru medicina si fiziologie si fondatorul etologiei (stiinta comportamentului animal), spunea: "Cea mai grea tortura la care este supusa o gaina de baterie este imposibilitatea pasarii de a se retrage intr-un colt pentru a oua". Adevarul
Comercializarea oualelor provenite de la gainile crescute in baterii va fi interzisa la nivelul Uniunii Europene, incepand cu 2012. In supermarketurile din Romania, aproape toate ouale puse la vanzare sunt obtinute de la pasari inchise in custi subdimensionate.
Conform datelor Institutului National de Statistica, productia de oua de gaina in Romania, la nivelul anului 2007, a fost de 6,2 miliarde de bucati.
O vizita la orice supermarket din Romania arata ca aproape 100% din ouale comercializate sunt marcate cu cifra 3 - oua provenite de la gaini crescute in baterii. Prima cifra a codului numeric indica metoda de crestere a gainilor, aceste informatii sunt letric inscriptionate si pe ambalajul oualelor: ex: oua de la gaini de baterie.
Cifrele indica
0 - bio, oua ecologice - inscriptionate cu cifra 0 inaintea codului de producator
1 - oua de gaini crescute in aer liber (free range eggs)
2 - oua de gaini crescute in hale la sol (barn eggs)
3 - oua de gaini crescute in baterii (eggs from caged hens)
In Belgia, supermarketuri precum Carrefour, Cora sau Intermarché au renuntat inca din 2006 la ouale de baterie, iar in 2009 unul dintre cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie, Sainsbury’s, a anuntat ca, incepand cu data de 5 februarie, ouale de baterie vor fi inlocuite cu cele obtinute de la gaini crescute la sol. In Marea Britanie, in 2007/2008, campania Good Egg Awards a adus mari firme europene si britanice in domeniul alimentatiei: Unilever, McDonald’s, Subway, Sodexo si Carrefour printre cistigatorii campaniei, care au ales sa renunte la ouale de la pasari crescute in baterii.
Nici o fiinta vie nu trebuie sa traiasca astfel. Ce putem face fiecare pentru a ajuta aceste fiinte?
- Evitati sa cumparati oua de baterie (3 - prima cifra a codului numeric).
Puteti reduce consumul de oua; folosind mai putine oua, puteti cumpara oua bio, sau oua de la gaini crescute in aer liber, in hale la sol.
- Verificati continutul produsului si asigurati-va ca ouale nu provin de la gaini crescute in baterii (codul 3).
- Sprijiniti firmele care au renuntat sa foloseasca oua de la gaini crescute in baterii.
- Informati alte persoane despre cruzimea sistemului de crestere a gainilor in baterii.
- In multe retete nu este nevoie sa folositi oua; exersati retetele fara ou. Iata citeva idei:
http://www.gastropedia.ro/reteta/Omleta-fara-ou/1376/
http://www.gastropedia.ro/reteta/Chiftelute-cu-tofu-II/1425/
http://www.bucataria.net/retete/373/chec-fara-ou
http://retete-vegane.blogspot.com/
Regulamentul CE nr 557/2007 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr 1028/2006 al Consiliului privind standardele de comercializare aplicabile oualelor
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:132:0005:0020:RO:PDF
Gaini salvate din lagarele fermelor de baterii, sunt chele, nu au ciocul taiat, au circa 15-17 luni, varsta la care sunt trimise la abator. 3 dintre ele au ouat 9 oua in 5 zile! Si totusi la aceasta varsta 'ies' din circuit... este socant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !