Majoritatea parazitilor ce traiesc in intestin la caine si pisica sunt reprezentati de viermi si unele organisme unicelulare.
Majoritatea parazitilor ce traiesc in intestin la caine si pisica sunt reprezentati de viermi si unele organisme unicelulare.
Cel mai des se intalnesc viermii rotunzi (Ascaris lumbricoides – popular numiti limbrici), viermii bici (Trichuris vulpis, Trichuris campanula), viermii plati (teniile). Parazitii unicelulari cel mai des intalniti sunt cocidiile si Giardia.
Ce sunt viermii rotunzi? Viermii rotunzi sunt cei mai raspanditi paraziti intestinali la caine si pisica. Animalele infestate transmit bolile parazitare celorlalte animale in momentul in care ouale de paraziti se transforma in larve si sunt prezente in fecale. Animalul tau de companie poate lua parazitii mancand pamant contaminat (de exemplu, cand se joaca in parc cu diverse mingiute si jucarii), lingandu-si blana sau labutele contaminate sau la fel de bine band apa contaminata.
Care sunt riscurile transmiterii la alte animale sau om? Femelele parazitate pot transmite puilor boala atat inainte ca acestia sa fie nascuti cat si dupa nastere, in perioada in care mamica ii ingrijeste. Atat puii de pisica dar si cei de caine sunt cei mai predispusi la infectia cu viermi rotunzi. Din cauza ca acesti paraziti traiesc in intestinul subtire, “consuma” toate substantele nutritive din hrana ingerata de catre animal, lucru ce conduce la malnutritie si probleme intestinale. Deoarece larvele migreaza in corp, animalele pot ajunge sa dezvolte grave probleme respiratorii cum ar fi pneumonia. Infectia cu viermi rotunzi este o boala zoonotica, deci SE POATE TRANSMITE LA OM. Desi contactul direct cu animalele purtatoare cresc riscul ca omul sa se infecteze, majoritatea imbolnavirilor apar in urma ingerarii accidentale de larve. De exemplu, copiii care se joaca in zone in care exista fecale de caine (gropi de nisip, zone din parc), pot lua larvele pe maini iar ulterior ajung sa le inghita.
Daca nu se intervine medicamentos, viermii rotunzi pot determina oamenilor serioase probleme de sanatate, mai ales atunci cand larvele ajung sa strabata organe sau tesuturi, putand provoca leziuni pulmonare, hepatice sau la nivelul sistemului nervos. Daca larvele ajung sa se dezvolte la nivelul ochiului, se poat ajunge la orbire partiala dar, din pacate, permanenta.
Ce sunt viermii bici? Sunt paraziti al caror nume se datoreaza aspectului acestora. Se transmit la fel ca si viermii rotunzi, dar determina mai putine probleme de sanatate. Ocazional, in infectiile severe, pot aparea diareea, pierderea in greutate, mici hemoragii intestinale. Oamenii se infecteaza destul de rar, tot prin ingestie accidentala.
Ce sunt viermii plati? Sunt viermi cu corpul asemanator unei panglici, format din mai multe segmente. Cainii si pisicile se contamineaza o data cu ingerarea puricilor sau paduchilor purtatori, atunci cand se scarpina. De asemenea, se pot contamina mancand rozatoare bolnave. Acestia traiesc tot in intestinul subtire unde spoliaza organismul de substantele nutritive. Proprietarii isi dau seama de existenta acestor paraziti in momentul in care ei se observa sub coada sau eliminati prin fecale, fiind asemanatori boabelor de orez.
Coccidiile sunt paraziti unicelulari care nu se vad cu ochiul liber. Odata inghititi, acesti paraziti deterioreaza mucoasa intestinala si produc leziuni. Astfel, absorbtia substantelor nutritive este mult ingreunata. Pot aparea diareea apoasa, cu sange si implicit deshidratarea. Puii de animale sunt mai predispusi deoarece sistemul lor imunitar nu este inca destul de puternic pentru a putea lupta.
Cum putem preveni/trata? Unele animale, desi purtatoare de paraziti, nu dau semne de boala. Dar daca observi unul dintre urmatoarele semne, fuga la veterinar!
- Schimbari de apetit
- Diaree
- Tuse excesiva
- Scadere in greutate ( desi animalul mananca bine )
- Blana mata, lipsita de luciu
- Paraziti in zona perianala, in patutul in care doarme sau in fecale
Tratamentul prompt atenueaza disconfortul pentru animalul tau, scade riscurile de leziuni intestinale, SCADE RISCUL INFECTARII OAMENILOR SAU ALTOR ANIMALE! Foarte importanta este pastrarea unei igiene corespunzatoare.
Dar cel mai simplu si mai ieftin este sa previi, nu sa tratezi! Trebuie doar:
- Sa faci periodic animalului tau un test coproparazitologic
- Sa mergi cu animalul la veterinar pentru adiminstrarea pastilutelor pentru deparazitare interna O DATA LA 3-4 LUNI! NU O DATA PE AN! Vaccinul este anual! Nu si deparazitarea!
- Sa intrebi veterinarul despre produsele antiparazitare care se aplica lunar impotriva puricilor, capuselor, viermilor ce se pot dezvolta la nivelul inimii, plamanilor
- Sa pastrezi o igiena corespunzatoare
- Sa speli si sa dezinfectezi periodic litiera pisicii
- Copiii nu trebuie lasati sa se joace in zone in care cainii isi fac nevoile. Gropile cu nisip in care acestia se joaca trebuie acoperite atunci cand nu sunt folosite
- Atat adultii cat si copiii trebuie sa se spele bine pe maini dupa contactul cu animalele sau cu orice obiect din mediul exterior
- Atentie! Cel mai important, fecalele animalelor trebuie imediat stranse de catre proprietar, mai ales in zonele publice!
Daca toate aceste reguli sunt respectate si daca vizita la veterinar se face periodic, atat tu cat si animalul tau veti avea o viata sanatoasa si lipsita de disconforturi si probleme!
Sfaturi furnizate pentru casamea.ro de specialistii de la HAPPY FEET CLINIC.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !