Din secolul al XVII-lea Caniche-ul este utilizat tot mai putin drept caine de vanatoare si isi face intrarea in cele mai renumite saloane franceze, devenind cainele de companie al celor mai frumoase femei de la curtea regelui Frantei, fiind denumit si "Chien de dame".
In timpul lui Ludovic al XIV-lea apare moda toaletarii sofisticate a Caniche-ului. Caracterul jucaus, docil, dar mai ales inteligenta sa, l-au facut foarte cautat si utilizat de saltimbanci si astfel, Caniche-ul a devenit cunoscut in toata Europa. Tot in aceasta perioada, Caniche-ul a inlocuit complet Bichonii si micutii Epagneuli din rolul lor de caini de companie datorita unor selectii riguroase in urma carora s-au obtinut talii mai mici. In perioada Imperiului francez succesul Caniche-ului a fost urias, insusi Napoleon Bonaparte recunoscand atasamentul si prietenia fata de acest caine. In timpul celui de-al doilea Imperiu, Caniche-ul a fost cainele de companie cel mai raspandit, cautat de toata burghezia. In aceasta perioada au aparut si primele saloane de toaletaj pentru Caniche, la Paris , unde se realizau cele mai diverse si exotice tunsori.
Caniche-ul este un caine jucaus, prietenos, supus, extrem de dulce cu persoanele apropiate, un mic "diavol" in prezenta copiilor, sportiv, adaptat foarte bine in orice imprejurare deoarece ramane in vecinatatea stapanului sau. Eleganta, armonia, distinctia, frumusetea, iata cateva dintre calitatile ce fac din Caniche "un irezistibil"! Putine rase se pot lauda cu proportii atat de echilibrate. Fie ei uriasi, mijlocii, pitici sau toy, caniche-ii sunt caini "adevarati". Robustetea si anduranta caniche-ului fac din el un demn reprezentant al familiei sale, el nefiind cu nimic mai prejos decat oricare dintre rudele sale patrupede si latratoare. Atator calitati, el mai adauga una: o excelenta memorie ce-l face capabil de a lua singur initiative si a trage invataminte din experientele traite.
Caniche-ul este capabil de trairi pe care si le exprima cu mare usurinta: placere, bucurie, nerabdare, gelozie, durere, teama sau tristete. Fiind, la origini, un caine de vanatoare, inteligenta sa iesita din comun si devotamentul sau nelimitat fata de stapan il fac un excelent caine de turma, conducator de orbi sau un entuziasmant actor de circ. Aptitudinile sale fizice il recomanda ca un foarte potrivit competitor in probele de agility. In functie de talia sa, el este extrem de util pe langa casa omului, capacitatile sale acoperind rolul unui infailibil "sistem de alarmare" sau, in cazul uriasilor, chiar pe cel de redutabil "bodyguard". in ceea ce priveste cariera sa de "vedeta" a ringurilor expozitiilor de frumusete, este aproape inutil sa spun in ce masura toate aceste calitati fac din caniche un "senator de drept" la podium! Exemplul cel mai recent este chiar marele invingator la prestigioasa expozitie americana Westminster , caniche-ul pitic negru, care a castigat titlul suprem de Best In Show! Calitatile cu totul exceptionale ale acestei rase au determinat dispute privind originea sa si, in consecinta, nu putini au fost aceia ce si-au revendicat paternitatea caniche-ului. Nu in ultimul rand Caniche-ul urias care a castigat prestigiosul Crafts din Anglia, si mondialele de la Amsterdam din 2002.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !