Se pare ca aceste insecte hematofage s-au dezvoltat odata cu aparitia vietuitoarelor cu sange cald, chiar daca unele studii sustin ca stramosul puricilor ar fi aparut acum 160 milioane ani. Chiar daca are circa 3 mm, puricele sare in inaltime pana la 20 cm iar in lungime pana la 33 cm, de peste 200 ori lungimea propriului corp.
Cum se hranesc
Zonele corporale preferate de purici pentru a se hrani sunt, in general, gleznele si picioarele. Reactia imediata consta in aparitia unei zone mici, de consistenta mai tare, colorata in rosu. Puricii produc mancarimi de piele, datorate substantelor toxice pe care le elibereaza in fluxul sangvin al victimei dar pot cauza si alergii severe si, in cazuri mai grave, anemie, infestare cu viermi intestinali sau afectiuni stomacale. Iritatiile si senzatiile neplacute de mancarime dureaza de la cateva minute pana la ore sau chiar zile.
Cum se inmultesc
Puricii sunt insecte cu metamorfoza completa astfel ca trec prin cele patru stadii de dezvoltare - ou, larva, nimfa si adult. Eclozarea larvei depinde de temperatura mediului inconjurator si dureaza intre 2 si 14 zile.
Femelele depun circa 700-800 oua. Ouale sunt depuse pe gazde - pe oameni, caini, pisici, soareci, pasari etc. O parte din ouale depuse cad in mediul inconjurator insa acestea nu sunt neaparat "pierdute". S-a descoperit ca din ouale de purice cazute pe covor sau in micile crapaturi din mobila sau podea, eclozeaza la fel de multi purici precum din cele ramase pe corpul gazdelor.
Alte medii propice eclozarii sunt cele nisipoase si locurile cu praf sau rumegus.
Cea mai mare aglomerare de purici din lume a fost descoperita in anul 1986 la ferma de porci din Marea Britanie. Cercetatorii au estimat ca, pe o suprafata de sol de dimensiunea unui teren de tenis, traiau linistite circa 133.378 450 de asemenea insecte.
Cum scapi de ei
Cel mai eficient mijloc de a scapa de purici consta in mentinerea curateniei si a igienei corporale. Daca ai fost intepat de purici poti sa folosesti unguente si solutii ce contin substante antihistaminice sau hidrocortizoni sau pe baza de calamina, impotriva mancarimii si iritatiilor.In cazul infestarii animalelor de companie, cele mai noi tratamente de eradicare a puricilor sunt pe baza de ulei de cedru, o substanta naturala non-toxica. In cazul locuintelor invadate de purici, unul dintre cei mai eficienti dusmani este banalul aspirator cu conditia ca sacul de praf sa fie aruncat imediat dupa incheierea operatiunii de aspirare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !