1 Rabia
Rabia este o boala virala, posibil mortala, ce poate fi transmisa omului prin muscatura animalului. Boala este produsa de un virus ce afecteaza sistemul nervos central - creierul si maduva spinarii. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei.
Prevenirea bolii se realizeaza prin vaccinarea cainelui sau pisicii si evitarea contactului cu carnivorele salbatice. De altfel, datorita programelor obligatorii de vaccinare din ultimii ani, afectiunea este din ce in ce mai rara in tarile dezvoltate, fiind insa comuna in statele in curs de dezvoltare.
2 Bruceloza
Bruceloza este o boala infectioasa, avand o raspandire importanta in intreaga lume. Boala afecteaza in special organele genitale, determinand avort la femeia gravida si inflamatii ale organelor genitale. E transmisa prin secretiile si excretiile animalutelor (catele) ce au avortat sau au probleme in decursul gestatiei dar si prin consumarea laptelui sau a carnii infestate (in cazul oilor si vitelor).
3 Leptospiroza
Leptospiroza este o boala infectioasa acuta provocata de mai multi microbi cu denumirea de leptospire, ce patrund in organismul uman pe diverse cai, prin intermediul apei sau hranei contaminate, secretii si excretii ale animalelor bolnave. Boala produce febra, insuficienta renala, hepatica, dureri musculare, mai ales în gambe si meningita.
4 Scabia (raia)
Aceasta boala se transmite de la orice animalalut afectat. Raia este cauzata de un parazit denumit Sarcoptes scabiei care traieste si se inmulteste pe piele, infestand-o. Insecta ataca pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul. Prevenirea se realizeaza prin tratarea animalelor bolnave, evitarea contactului cu acestea si spalatul pe maini.
5 Babesioza
Babesioza este o boala parazitara foarte grava ce este produsa de un parazit unicelular transmis prin intermediul capuselor ce reprezinta gazde. Boala evolueaza cu icter, febra, anemie, hemoglobinurie si netratata poate duce la moarte.
Este o boala intalnita pe tot globul, in Europa avand caracter sezonier, intalnindu-se in special primavara, in lunile aprilie – mai, cand activitatea capuselor este maxima.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !