Fiind un veritabil membru de familie, este firesc sa aveti in vedere si faptul ca in numeroase ocazii, cainele va calatori alaturi de stapan in masina.De asemenea, nu putine sunt prilejurile in care suntem nevoiti sa urcam impreuna cu cainele in diverse mijloace de transport in comun in care accesul este permis alaturi de stapan.
Este perfect adevarat ca exista o serie de reglementari privind transportul cainilor in aceste mijloace de transport in comun, reglementari care difera de la o localitate la alta si binenteles, de la o tara la alta, motiv pentru care, prudent este sa ne informam inainte de a merge intr-una din aceste tari.
Pentru obisnuirea cainelui cu urcarea in autoturismul personal, trebuie avut in vedere cateva aspecte mai importante, astfel, la urcarea si coborarea din autovehicul, stapanul este mereu cel care urca sau coboara primul, cainele urmandu-l doar la comanda si niciodata din proprie initiativa.
In nici o situatie nu va fi permisa inversarea acestei ordini, deoarece ar exista riscuri crescute de accidentare, mai ales in timpul coborarii.In momentul in care cainele o ia inaintea stapanului, va fi tentat sa se indeparteze cat mai repede cu putinta de vehiculul respectiv, tragand dupa sine pe stapanul sau care se poate dezechilibra.
Cainele reprezinta specia care agreaza cel mai mult ocazia de a se deplasa cu masina stapanului, aceasta pentru ca tine sa fie mereu prezent in preajma lui si este dornic sa-l insoteasca peste tot.In general, cainele identifica cu mare precizie autovehiculul personal al stapanului sau si il pazeste cu mare grija de orice intrus, lucru de altfel firesc si in acelasi timp foarte util.
De aceea, atunci cand dorim sa mai luam pe cineva in masina, este bine ca persoana straina sa urce prima si numai dupa accea cainele si in acest fel nu vor mai aparea complicatii.In ultimul timp se utilizeaza numeroase modele de dispozitive si amenajari interioare care asigura securitatea cainilor din masina.Se asemenea, se folosesc centuri de siguranta legate la ham, care-i permit cainelui sa aiba confort si siguranta.
Obisnuirea cainelui cu urcarea si coborarea din mijloacele de transport in comun se va face numai dupa ce cainele s-a obisnuit cu mersul la pas, comanda "SEZI", "AICI" si "CULCAT".La inceput vom incerca sa efectuam exercitiul prin urcarea si coborarea repetata dintr-un vehicul de transport urban care nu este aglomerat, prezenta unui numar maree de persoane fiind un puternic factor de distragere.Stapanul, avand cainele legat cu o lesa ceva mai lunga, va urca in vehicul, dand apoi cainelui comanda "AICI" si tragandu-l usor spre el, fara a-l brusca insa.
Sunt caini care-si urmeaza stapanul fara urma de sovaiala, insa altii vor avea retineri, insa cu putin efort si binenteles, rabdare, se vor conforma si ei in scurt timp.In momentul in care s-a reusit o executie corecta, cainele va fi incurajat si recompensat, urmarindu-l pe tot parcursul transportului.
Daca transportul respectiv se realizeaza cu trenul, este posibil ca la inceput sa fie nevoie sa ajutati cainele sa urce si sa coboare, luandu-l in brate, lucru care nu va mai fi necesar dupa ce cainele s-a obisnuit cu trecerea peste obstacole.
La plecarea intr-o calatorie de scurta sau lunga durata, este foarte important sa avem in vedere sa nu hranim cainele cu mai putin de 2-3 ore inainte de plecare, deoarece exista riscul de a i se face rau in timpul transportului, lucru destul de neplacut, atat pentru caine, cat si pentru cel care va trebui sa curete si sa igienizeze masina in urma eventualelor "accidente".
( SURSA ARTICOL : AICI )
foto : http://www.baxterboo.com/catdogblog/assets/content//Do-Hot-Car.jpg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !