Anumite mituri despre câini încă sunt considerate ca fiind adevărate de mulţi oameni din întreaga lume, iar unele dintre aceste mituri rezistă de foarte mult timp. Motivul principal este lipsa de informare din surse bune, de încredere şi dorinţa de înţeles de a crede că animalul din dotare e cu totul special.
Nu toate miturile de mai jos sunt false, ele poate fi false, parţial false, adevărate sau parţial adevărate.
Voi adăuga alte mituri pe măsură ce iau cunoştinţă de ele şi pe măsură ce termin de scris articole care le explică detaliat.
1. Puiul care are burta umflată are viermi.
PARŢIAL ADEVĂRAT.
Puii care sunt infestaţi puternic cu viermi pot avea burta mare, dar nu este acesta singurul motiv. Muşchii abdominali ai unui pui sunt slabi, iar organele interne sunt mai mari proporţional decât ai unui adult, fapt ce face ca acestea să nu poată fi susţinute foarte bine.
2. Laptele de vacă face viermi.
FALS.
Unul dintre motivele pentru care nu se recomandă lapte puilor este că aceştia ar face viermi (ascarizi). Deşi laptele poate provoca diaree, cu siguranţă nu va da viermi puiului.
3. Laptele căţelei poate face viermi în pui.
ADEVĂRAT.
Când căţeaua are anumiţi viermi intestinali, îi va transmite prin lapte şi puilor ei. De aceea, deparazitarea mamei la timp e importantă.
4. Sarea provoacă viermi.
FALS.
Deşi nu e utilă câinelui şi îi poate dăuna, sarea nu cauzează apariţia viermilor.
5. Câinele hrănit mai mult, cu mai multe vitamine, minerale, carne, etc., va ajunge mai mare.
PARŢIAL FALS.
Unul dintre primele lucruri întrebate de mulţi proprietari noi de câini e ce să-i dea ca să se facă mare. Nu poţi face din ţânţar armăsar, câinele va ajunge atât de mare cât îi este scris în informaţia genetică.
Mai mult chiar, dacă hrăniţi puiul în exces, greutatea suplimentară îi poate cauza probleme mari de sănătate. În plus, calciul în exces se poate depune pe oase şi poate stopa creşterea, iar vitaminele în exces pot duce la intoxicaţii.
Pe de altă parte însă, dacă nu hrăniţi câinele suficient de bine cantitativ sau calitativ, creşterea acestuia poate fi încetinită şi probabil va avea şi probleme de sănătate.
Respectaţi indicaţiile medicului veterinar, el va şti ce şi cât trebuie dat suplimentar câinelui.
6. Oricărui câine îi trebuie calciu dat pe lângă hrana uscată.
FALS.
O discuţia mai pe larg despre hrana uscată va fi disponibilă mai târziu, hrana uscată însă e gândită în aşa fel încât să aibă toate vitaminele, mineralele, etc. de care are câinele nevoie, în dozele potrivite.
Sigur că fiecare organism asimilează diferit, unii au nevoie de mai mult calciu, alţii de mai puţin, singurul însă care poate decide dacă trebuie suplimentate mesele e veterinarul (preferabil după un test de sânge). Nu daţi calciu după ureche ca „să crească mare”, întrebaţi medicul înainte.
Acestea fiind spuse, foarte mulţi câini de rasă au nevoie de suplimente de calciu şi vitamine, dar nu toţi.
7. Calciul nu poate dăuna.
FALS.
Calciul dat în exces, care nu se poate asimila sau elimina (eventual şi datorită lipsei vitaminei D3) se depune pe oase şi articulaţii, putând astfel să oprească creşterea unui pui în înălţime.
8. Oricărui câine îi trebuie complexe de vitamine pe lângă cele din hrana uscată.
FALS.
Hrana uscată conţine toate vitaminele şi mineralele necesare câinelui. Dacă nu asimilează bine şi are nevoie de ceva în plus, medicul veterinar e cel care va şti ce şi cât să dea în plus.
Câinele e unul dintre puţinele animale care nu poate elimina excesul de vitamine, caz în care se poate ajunge şi la intoxicaţii grave.
9. Oasele fierte sunt mai bune ca cele crude.
FALS.
Prin fierbere, oasele devin mai dure şi se pot sparge în aşchii.
10. Femurul de vită e mai bun ca orice alt os.
FALS.
Femurul de vită e extrem de dur, câinele îşi poate rupe dinţii în el, mai ales dacă e fiert.
Sursa : aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !