La mijlocul anilor 1960, Jane Barletta, un crescător american de pisici siameze, a decis să dezvolte o rasă de pisici mai moderată şi mai echilibrată. Ea a încrucişat pisica siameză cu cea birmaneză şi rezultatul le-a numit “Tonkinese.” Cam în acelaşi timp în Canada, Margaret Conroy a început şi ea să încrucişeze cele două rase de pisici. Pisoii rezultaţi au avut blăniţa de culoarea bronzului şi ochii albaştrii. Iniţial ea le-a numit “Tonkanese” dar mai apoi s-a convenit să se numească “Tonkinese”. Jane şi Margaret au lucrat împreună pentru a dezvolta această rasa de pisica.
Mereu în alertă, pisica Tonkinese este activă şi jucăuşă. Ca un adevărat atlet ce fuge mereu, ea are nevoie de mult spaţiu. Foarte sociabilă cu alte pisici, blândă şi afectuoasă faţă de proprietarul său, necesită multă atenţie din partea sa şi dispreţuieşte singurătatea. În ceea ce priveşte îngrijirea, se recomandă cel puţin un periaj săptămânal.
Capul văzut din faţă, seamănă cu un triunghi echilateral cu contururi rotunjite. Pomeţii sunt mari iar boticul este de lungime medie. Ochii bine conturaţi, un pic oblici sunt de culoare albastru-vezui sau albastru intens. Coada de lungime medie, lată la bază, dar nu prea groasă se îngustează uşor către vârf. Blana scurtă, cu un păr fin lucios şi mătăsos este întâlnită în mai multe culori: albastru, platină, vizon, champagne şi sepie.
Personalitatea pisicii Tonkinese poate fi descrisă ca fiind cel mai bun rezultat dintre birmaneză şi siameză. Din partea siamezelor curiozitatea şi inteligenţa, iar din partea birmanezelor zburdălnicia şi cheful de joacă. Aceste rase de pisici sunt deosebit de sociale care se bucură de prezenţa oamenilor şi se înţeleg bine cu alte animale de companie, dar şi cu copiii. Nu le place să fie lăsate singure, iar dacă se intâmplă acest lucru este recomandat să mai aveţi încă o pisică Tonkinese.
Această pisică poate cântări între 2,5 – 5,5 kg. Nu sunt predispuse la obezitate şi nu prezintă probleme grave de sănătate. Bolile de care ar putea suferi totuşi sunt: cele de ficat sau cele de rinichi. Speranţa de viaţă a acestei rase de pisici este de 15 ani. Este recomandat ca în cazul tuturor animalelor de companie să mergeţi măcar o dată pe an la un doctor veterinar pentru un consult de specialitate.
VIA : LINK
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !