Traheobronsita infectioasa



Tusea de canisa este termenul care a fost cel mai des aplicat pentru cele mai relevante probleme ale tractului respirator superior la caini in SUA. Recent,boala a devenit cunoscuta peste tot in lume sub denumirea de traheobronsita infectioasa a cainelui. Este inalt contagioasa in randul cainilor. Boala poate infecta un procent foarte ridicat de caini pe parcursul vietii lor.


Agenti de infectie implicati

Sunt multi agenti diferiti care pot cauza aceasta boala, cei mai cunoscuti sunt: parainfluenta, Bordetella bronchiseptica si micoplasme, adenovirus canin de tip 2, retrovirus si herpesvirusul canin. Cea mai des intalnita cauza este parainfluenta care poate produce simptome usoare ce dureaza mai putin de sase zile – cu exceptia cazului in care este implicata alta bacterie.

Cele mai multe vaccinuri pentru aceasta boala ofera protectie impotriva acestor virusuri. Semnele clinice ale infectiilor apar dupa 2-14 zile de la expunere si in cazul in care nu este complicata cu alti agenti, simptomele pot dura si aproximativ 10 zile. Oricum dupa ce boala a fost rezolvata animalul va continua sa poarte agentul infectios timp de 6-14 saptamani si poate contamina si alti caini in aceasta perioada. Bordetella este unul dintre acei agenti impotriva caruia poti lupta cu vaccin intranazal (Nobivac KC) contra tusei de canisa. Parainfluenta si bordetella apar de cele mai multe ori suprapuse cu infectii traheobronsite, dezvoltand o boala care dureaza de la 14 la 20 de zile.

Simptome

Cel mai des intalnit simptom este o tuse uscata zguduitoare urmata uneori de ragaieli. Totusi, cainii continua sa manance si sa fie activi. De multe ori, aceasta apare la scurt timp dupa ce a intrat in contact cu alti caini. In multe cazuri severe, simptomele pot progresa si include letargie, febra, pneumonie si in unele se ajunge la moarte. In majoritatea cazurilor apare la cainii nevaccinati.

Diagnosticare

Este de obicei bazata pe simptome si istoria recenta a expunerii animalului printre alti caini. Cultura de bacterii, izolarea virusului si analiza de sange pot fi efectuate pentru a verifica agentii individuali ai bolii.

Tratament

Sunt doua modalitati de tratament care depind de severitatea bolii. In cazul celei mai usoare forme a bolii pot fi folosite antibioticele. Tratand aceste cazuri usoare, nu se excude posibilitatea de a raspandi in aceasta perioada boala. In completare antitusivele pot fi folosite in cazurile usoare. In situatiile mai complicate cand animalul nu mananca, are febra si arata semne de pneumonie, se folosesc antibioticele, cum ar fi: doxiciclina, clavamox. Oricum foarte multe posibilitati sunt disponibile. Steroizii sau medicamentele care scad tusea nu sunt de obicei recomandati datorita riscului de a curata orice fluid sau mucoasa in cazul pacientilor cu pneumonie. Terapia cu aerosoli poate fi, de asemenea , folosita. In cazurile medii sau severe, pneumonia poate genera moartea daca nu este tratata corespunzator.

Preventia

Cea mai buna prevenire a bolii este sa nu va expuneti cainele in zonele cu animale ce par bolnave. Vaccinati cainele daca aceasta expunere nu poate fi evitata. Aceste vaccinuri nu ofera suficienta protectie impotriva virusului, decat daca le administrezi periodic. Exista un vaccin intranazal si un vaccin injectabil impotriva infectiei cu bordetella. Nici un vaccin nu poate preveni in totalitate o infectie cu bordetella. Pentru vaccinul injectabil, 2 doze trebuiesc administrate timp de 3-4 sapatamani, protectia neavand loc, decat la 1-2 saptamani dupa cea de-a doua injectie. Cel mai folosit, pentru o mai buna protectie, este vaccinul intranazal contra parainfluentei cat si contra infectiei cu bordetella. Vaccinurile intranazale creeaza imunitate si reduce incidenta semnelor de boala. Vaccinul trebuie utilizat la catelusi chiar de la 3 saptamani de viata, doar o singura doza este necesara pentru a oferi protectie care are loc dupa 3-4 zile de la administrare.

Sunt cateva precautii si avertizari care trebuiesc observate la aceasta vaccinare. Unii caini vor dezvolta dupa administrarea vaccinului semne usoare asemanatoare cu traheobronsita. Aceste simptome pot dura cateva zile si cainele isi va reveni fara tratament. Cainii care sunt vaccinati pot, de asemenea, gazdui virusul mai putin de 72 de ore. Este nevoie de pana la 4 zile dupa vaccinare ca sa si dezvolte imunitatea cainelui. Nu este recomandat ca unui caine sa ii fie administrat vacccinul intranazal in termen de 72 de ore de cand a intrat in contact cu alti caini susceptibili. Incercati sa ii administrati vaccinul cu cel putin 4-7 zile inainte de a intra in contact cu alti caini. In acest mod iti protejezi cainele de a se infecta de la alti caini.

In canisele unde apare, traheobronsita infectioasa este o problema strict igienica care, in primul rand, trebuie evitata prin curatarea si dezinfectarea custilor, mentinerea igienii mancarii si a containerelor cu apa. Custile care sunt in interiorul casei trebuiesc aerisite. Agentii care cauzeaza traheobronsita pot fi transmisi prin atingere sau pe haine la fel de bine ca prin aer, asa ca animalele infectate trebuiesc izolate si trebuie sa purtam manusi si sa ne spalam pe maini atunci cand le facem curatenie, pentru a evita raspandirea. Dupa vaccinarea initiala a cateilor anual este recomandabil un rapel. Cainii care au un nivel ridicat de risc sunt vaccinati la fiecare 6 luni.

Riscul pentru sanatatea oamenilor

Pana recent, traheobronsita infectioasa a fost considerata inofensiva pentru oameni. Oricum, cercetarile recente indica faptul ca Bordetella bronchiseptica poate cauza boala la unii oameni , in primul rand, cei cu sistemul imunitar compromis. In conditii normale la adultii sanatosi nu pare a fi un risc, dar copiii si indivizi cu un sistem imunitar deficitar trebuie sa isi ia precautii suplimentare impotriva contactului cu animalele infectate.

Sumar

Tusea de canisa – acum mult mai des intalnita, se refera la o traheobronsita infectioasa, care este o boala cu o raspandire larga, cauzata de diferiti virusi si bacterii. Este de obicei o boala cu siguranta limitata si cele mai multe animale nu cer tratament. Vaccinurile intranazale sunt eficiente, dar din cauza unor efecte secundare posibile, sunt recomandate doar pentru animalele care au un risc mare de infectare. Traheobronsita infectioasa este o boala ce apare la caini si lupi, care aparent nu prezinta nici un risc pentru oameni.

------

Articol semnat : Katia Kate

Un comentariu:

  1. la cainii adulti,eu dau un comprimat de ACC pe zi vreo 5 zile de la farmacia umana,e cel mai eficient.ADRIANA V. , BRAILA

    RăspundețiȘtergere

Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !

ALMA - " explicatie " a substantivului

Alma se poate referi la:

Istorie

Bătălia de la Alma , 1854, bătălia de la Războiul Crimeii.


Media

mass-media de imprimare :Alma (roman) , un roman din 1922 semnat Oswald de Andrade ; Alma , o drama de Joshua Sobol despre Alma Mahler-Werfel ; Alma Cogan (roman) , un roman 1991 de către Gordon Burn,;ALMA Magazine , revista de limba spaniolă pentru comunitatea hispanica din SUA , Alma, Astrid Lindgren -Premiul Memorial , iar in mass-media vizuală : ALMA Awards , premii SUA pentru artiştii interpreţi sau executanţi Latine,Alma, jocuri video Ninja Gaiden, Alma Geri , un personaj din telenovela Coronation Street, Alma Hodge , personaj din telenovela Desperate Housewives, Alma Wade , un antagonist de la jocul FEAR ,Alma Pater , o piesă Yellowchair .


Ştiinţe

§ Almas (criptozoologie) , un nume mongol pentru omul sălbatic (singular), o specie cryptozoological

§ Alma-0 , un limbaj de programare

§ Tropical Storm Alma , nume de ciclon tropical

§ Un nume pentru măr sălbatic, malus sieversii , din Kazahstan .

§ Atacama Large Array milimetrice


Academicienii

§ Alma College , un privat, colegiu de arte liberale în Alma, Michigan

§ Alma College (St Thomas) , colegiu de arte liberale în Canada

§ Alma Mater , un termen de mediul academic


Religie

§ Alma , o parte din Cartea lui Mormon

§ Alma cel Bătrân , în Carti de Mosiah si Alma, o parte din Cartea lui Mormon

§ Alma cel Tânăr , fiul lui Alma cel Bătrân, în Cartea lui Mormon


Transport

§ Alma (1891) , un clădire ,acum conservata ,în San Francisco, California

§ Alma (auto ) , o inter-război francez-german pe piata de automobile

§ Alma aburi Motors , un automobil cu aburi american construit în 1938

§ ALMA de Mexico (Alma Aerolíneas Mesoamericanas), o companie aeriană cu sediul în mexican Guadalajara, Mexic


Acronime

§ Mare Atacama Milimetri Array , o serie de telescoape radio din Chile

§ Asociaţia Difuzor Manufacturing & Acustică International , o organizaţie profesională

§ Adoptati "Libertatea de circulaţie Asociaţia AKA Societatea Alma, grup de sprijin

§ Arnaud Legoux o medie mobilă inspirat de filtru gaussiană


Geografie

Australia

§ Alma, Victoria , un oraş minier în Victoria, Australia

§ Port Alma, Queensland , un port australian în Queensland

Canada

§ Alma, New Brunswick , un sat de pescari în Golful Fundy

§ Alma, Nova Scotia , un mic sat

§ Alma, Ontario , un mic sat

§ Alma, Quebec , un oraş

§ Lacul Alma, Saskatchewan , un sat

Europa

§ Alma Bridge , un pod dedicat Bătălia de la Alma din Paris, Franţa

§ Râul Alma (Ucraina) , site-ul de 1854 Bătălia de la Alma în Războiul Crimeii

§ Piaţa Alma, Scarborough, North Yorkshire , Anglia

Israel

§ Alma, Israel , Galileea

Kazahstan

§ Almaty , cunoscută anterior ca "Alma-Ata".

Liban

§ Alma, Liban

Noua Zeelandă

§ Râul Alma, Noua Zeelandă

§ Alma, Noua Zeelandă , o localitate mică

Palestina

§ Alma, Palestina , un sat depopulat în 1948

România

§ Alma, Sibiu , o localitate în judeţul Sibiu

Africa de Sud

§ Alma, Limpopo , un sat din provincia Limpopo din Africa de Sud

Statele Unite ale Americii

§ Alma, Alabama

§ Alma, Arkansas

§ Alma, California , un oraş-fantomă din Santa Clara, California

§ Alma, Colorado

§ Alma, Georgia

§ Alma, Illinois

§ Alma, Kansas

§ Alma, Louisiana

§ Alma, Michigan

§ Alma, Missouri

§ Alma, Nebraska

§ Alma, New Mexico

§ Alma, New York

§ Alma, Texas

§ Alma, Wisconsin , un oraş în Buffalo

§ Alma, Buffalo County, Wisconsin , un oraş în Buffalo

§ Alma, Jackson County, Wisconsin , un oraş în Jackson County

§ Alma Center, Wisconsin , un sat în Jackson County


§ Alma Cogan (1932-1966), cântăreaţă pop britanic din anii 1950 şi '60

§ Alma Guillermoprieto (n. 1949), jurnalist mexican

§ Alma Mahler-Werfel (1879-1964), soţia lui Gustav Mahler, Walter Gropius, Franz Werfel şi obiectul unui cântec de Tom Lehrer

§ Alma Martinez (n. 1981), fotbalist Mexican de sex feminin

§ Alma Moodie (1898-1943), violonist australian

§ Alma Reville (1899-1982), soţia lui Alfred Hitchcock, director adjunct, scenarist şi editor

Nota : CLICK pe ce este subliniat , pentru alte detalii !

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva.

Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail lumi_tonia@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila.


Adopta un catelus