Muscaturile de capuse



Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii - arahnide, din subclasa acarieni. Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).
O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

In general, capusele tinere au 6 picioare (3 perechi), cele mature au 4 perechi. Sunt de dimensiuni foarte mici, insa pot fi vizibile cu ochiul liber. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul rosu. Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se ataseaza de corpul victimei). Se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.

Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii. De obicei pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare: este suficient sa indeparteze atent capusa (sa se asigure ca este completa), sa dezinfecteze zona si sa se asigure ca nu apare o reactie in zona respectiva (o infectie sau inflamatie). Doar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic.
Exista persoane care dezvolta reactii alergice la capuse. Intensitatea lor variaza: poate fi moderata, cu doar cateva semne si simptome prezente, sau poate fi grava (in cazuri rare, insa) evoluand chiar si cu soc anafilactic. Majoritatea afectiunilor pe care Capusele le pot determina in organismul uman au ca principale semne si simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura pana la 3 saptamani. Uneori, simptomele sunt insotite de aparitia unor pete rosiatice (rash-uri cutanate) la locul leziunii.

Capusele sunt cel mai adesea vectorii pentru:
- Bola Lyme
- Tularemie
- Babesioza
- Febra de Colorado.



Alte manifestari locale ce apar dupa muscatura de capusa includ:
- aparitia unei papule rosii sau dezvoltarea unei reactii granulomatoase
- aparitia unor vezicule, pustule ulcerate, escare, alaturi de dureri si tumefactie locala.
Paralizia indusa de muscatura de capusa este o complicatie relativ rara, insa ea poate sa apara. Este o paralizie flasca cu evolutie ascendenta, care apare daca un anumit tip de capuse secretante de toxine raman atasate de suprafata gazdei prea mult timp. Neurotoxina este secretata in saliva vascoasa a capusei doar dupa cateva zile (la primele hraniri nu apare). Paralizia poate fi cauzata chiar si de o singura capusa, mai ales daca aceasta este localizata la baza capului sau in vecinatatea coloanei, si implicit a maduvei spinale.

Simptomele acestei paralizii includ:
- Anorexie, letargie, slabiciune musculara
- Nistagmus
- Tulburari de coordonare.
Poate sa apara si paralizia respiratorie de cauza bulbara. Simptomele se remit daca se indeparteaza capusa.

Consultul medical de urgenta

Specialistii recomanda pacientilor sa se prezinte de urgenta la medic in cazul in care:
- Dezvolta semne de aparitie a socului (mai ales in cazul copiilor)
- Apar tulburari de respiratie (moderate sau severe)
- Au avut un alt episod de reactie alergica severa (anafilaxie) care a aparut intr-o situatie similara (intepatura sau muscatura de insecte).
- Apare o tumefactie importanta a limbii, alaturi de edem laringian
- Se instaleaza convulsii necontrolate, in care pacientul este complet neresponsiv si inconstient.

Pacientii isi pot analiza simptomele aparute in urma unei muscaturi de capusa daca raspund la cateva intrebari referitoare la posibilele manifestari ale acestora:
- Au existat modificari ale respiratiei de tipul wheezing-ului sau diverse manifestari cutanate de tipul urticariilor?
- Au aparut semne de paralizie: dificultati in mobilizarea bratelor sau membrelor inferioare, parestezii, amorteli, anestezii (pierderea completa a sensibilitatii intr-un anumit teritoriu), dificultati la vorbire, la deglutitie, tulburari vizuale?
- Exista manifestari locale la locul de muscatura a capusei?
Exista si boli cronice care pot influenta vindecarea normala si rapida a zonei (diabet zaharat, boala arteriala periferica), boli sau patologii acute tratate cu corticosteroizi (care scad capacitatea organismului de a lupta impotriva unor infectii). Se observa limfadenita locala sau regionala (inflamarea vaselor limfatice care dreneaza zona), exista semne de inflamatie (durere, cresterea temperaturii locale, tumefactie, roseata)? S-a format o colectie purulenta in jurul muscaturii? Starea generala s-a complicat cu febra sau frison?
- Au existat in ultimele 6 luni simptome asemanatoare celor din raceala, gripa?
- Exista pe suprafata corporala rash-uri sau alte reactii cutanate?
- Sunt capuse ce nu au putut fi indepartate in totalitate de pe suprafata corpului?
- Exista o vaccinare antitenatica in antecedentele recente ale pacientului?

Daca pacientii prezinta chiar si cateva din aceste modificari sunt sfatuiti sa se prezinte la medic pentru a trata corespunzator o problema ce poate deveni serioasa prin complicatiile ei imediate sau tardive.

Tratament de specialitate

Capusele trebuie indepartate de pe suprafata corpului de indata ce sunt descoperite.
Astfel se reduce riscul de aparitie a unor reactii inflamatorii tegumentare ca si cel de transmitere al unor boli infectioase.
Daca pacientii se prezinta la medic cu parazitul inca atasat pe suprafata tegumentara, cea mai buna metoda de extragere a acestuia este folosind o pensa curba, cu varful bont (astfel se asigura indepartarea capusii in intregime). Pensa se plaseaza cu varful paralel cu tegumentul, se apuca intai capul, apoi corpul printr-o singura miscare ferma si sigura. Pensa se plaseaza cat mai aproape sau chiar in contact cu tegumentul.

Medicul trebuie sa fie atent sa nu sectioneze corpul capusei.

Pensa trebuie apoi trasa direct, fara a se executa alte miscari cu ea. Pensele cu varful curb sunt cele mai bune pentru astfel de manevre: varful vine in contact cu pielea, iar forma serveste foarte bine scopului (de prindere, apucare si tragere), in timp ce restul pensei ofera medicului liberatate de miscare.
Daca raman totusi parti din segmentul bucal fixate in straturile tegumentului, medicul va incerca indepartarea acestora prin alte mijloace.
Nu se recomanda incercarea de eliminare a acestora daca nu se stie exact ca a ramas in tegument: eventualele incizii pot produce mai mult rau decat bine, iar vindecarea pacientului va fi semnificativ afectata.

Tratament la domiciliu

Pacientii sunt sfatuiti sa incerce sa indeparteze cauza utilizand o penseta cu varfuri foarte fine.
Daca nu au penseta, pot incerca sa apuce capusa cu degetele, insa doar cu o manusa, batista, servetel, niciodata cu mana descoperita:
- Capusa se prinde cat mai aproape de segmentul bucal (partea cu care se agata, de fapt, de piele)
- Nu se recomanda apucarea capusei de corp prin presiune mecanica - fluidul toxic din interiorul ei va fi impins in organismul gazda
- Nu se efectueaza miscari alternante, ci doar se apuca si se trage usor, pana cand capusa se desprinde de tegumente (daca aceasta desprindere este fortata in vreun fel exista posibilitatea detasarii capului de corp. Dupa indepartare, se poate pune capusa intr-un borcanel cu alcool sanitar pentru a permite medicului sa identifice exact tipul de capusa care a provocat muscatura: unele tipuri sunt vectori ai bolii Lyme, babesiozei sau altor infectii).
- Dupa ce capusa a fost eliminata zona trebuie curatata. Aceasta se realizeaza acasa cu apa calda si sapun, sau cu un antiseptic de uz general. Daca apare tumefactie locala se poate administra un antihistaminic oral. Desi profilaxia antibiotica pentru bolile transmise de capuse nu este foarte utilizata, unii medici o considera necesara si ca urmare le administreaza pacientilor doxiciclina (mai ales pacientilor ce provin din zone cu cazuri de boala Lyme).

Specialistii nu recomanda:

- Aplicarea diferitelor unguente (pentu a favoriza alunecarea ei), a lacului de unghii, gazului. Toate acestea vor favoriza infectarea zonei.
- Incercarea de ardere a capusei in timp ce se afla atasata de tegument (cu un chibrit sau bricheta) deoarece se pot provoca leziuni grave.

In cazul in care zona se infecteaza sau se inflameaza se recomanda aplicarea locala a unei creme pe baza de antibiotic (cum ar fi bacitracina sau polimixa B) peste care se pune un pansament curat. Daca apare o reactie locala cu eruptie (papule, macule, prurit sau alte semne de alergie la unguente) se recomanda incetarea utilizarii sale. Pentru ca astfel de reactii sa fie observate din timp, pansamentul trebuie indepartat zilnic, iar zona examinata pentru a se nota evolutia.
Dupa indepartarea capusei pacientul trebuie sa se spele pe maini. De asemnea, este util, pentru a preveni muscaturile, ca dupa ce pacientii s-au intors din zone unde ar fi putut veni in contact cu capusile (paduri, ferme de animale si pasari) sa se inspecteze pentru a observa eventualii paraziti.

Tratamentul antialgic
Printre cele mai frecvente recomandari se numara:
- Aplicarea unor comprese cu gheata pe zona lezata. Gheata nu se pune direct pe piele, ci doar invelita intr-un prosop sau material de bumbac. Se tine timp de 15-20 de minute la fiecare ora, timp de 6 ore
- Administrarea unor antialgice si antiinflamatoare usoare, ce pot fi eliberate fara prescriptie medicala. Se recomanda, totusi, analizarea cu atentie a posibilelor reactii adverse pe care astfel de medicamente le au, unele putand fi chiar importante.

Cele mai recomandate astfel de medicament sunt:
- Antihistaminice - amelioreaza pruritul, eritemul si edemul. Nu sunt indicate copiilor (decat la stricta recomandare a medicului)
- Spray anestezic local pe baza de benzocaina cu efect analgezic (se recomanda sistarea utilizarii sale daca apar manifestari cutanate neplacute)
- Lotiuni calmante
- Antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirina)
- Acetaminofen (paracetamol).

Daca dupa primele 6 ore nu apare o manifestare cutanata la locul muscaturii se poate pune o compresa calduta pentru a ameliora starea pacientului.
De retinut!
Pacientii sunt sfatuiti sa isi autoadministreze astfel de medicamente over the counter doar daca acuzele sunt minore. Febra, durerea intensa sau modificarile locale importante trebuie tratate de catre medic.
In perioada in care se afla sub tratament, specialistii recomanda pacientilor:
- Sa citeasca atent informatiile cuprinse in prospectul medicamentului
- Sa nu depaseasca doza maxima recomandata
- Sa nu ia anumite medicamente la care au dezvoltat in antecedente reactii alergice
- Sa isi anunte medicul cu privire la eventualele interdictii medicamentoase care i-au fost impuse in trecut
- Femeile sa anunte medicul daca sunt insarcinate - in aceasta situatie sa nu ia alt antialgic decat acetaminofen
- Sa nu administreze aspirina persoanelor sub 20 de ani.

Simptomele care trebuie monitorizate in perioada de tratament sunt:
- Intensificarea in gravitate a acuzelor vechi
- Aparitia unei eruptii tegumentare, a unor simptome ce mimeaza gripa
- Aparitia unor papule
- Dezvoltarea locala a semnelor de infectie cutanata
- Aparitia unor semne si simptome noi, cu caracter agravant si rapid evolutiv.

Preventie

Masuri utile de preventie a muscaturilor de capusa:

- Aplicarea unui spray special impotriva insectelor. Astfel de sprayuri se gasesc in farmacii dar trebuie folosite conform instructiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Exista sprayuri care trebuie aplicate mai degraba pe o piesa de imbracaminte si nu direct pe piele.
- Sprayurile trebuie utilizate cu grija in cazul copiilor (iar concentratiile substantelor active trebuie sa fie relativ scazute). Nu se recomanda pulverizarea lor pe mainile copiilor (adesea copiii introduc mana in gura si de aceea exista riscul de a se intoxica cu anumite substante)
- Dupa ce pacientii au intrat intr-o incapere se recomanda spalarea temeinica a zonei pulverizate cu multa apa si sapun
- Acoperirea unei suprafete cat mai mari de tegument (pantaloni lungi, sosete lungi, tricouri cu maneca lunga) daca pacientul se afla intr-o zona impadurita, in iarba inalta (locuri de predilectie pentru capuse). In astfel de zone se recomanda ca hainele sa fie cat mai deschise la culoare (capusile sunt mai usor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare).
- Purtarea manusilor de menaj sau a altor manusi speciale in cazul in care pacientul manipuleaza animale sau pasari ce pot fi infectate
- Curatarea permanenta a habitatului: taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, indepartarea eventualelor plante care pot atrage capusele. Se recomanda utilizarea unor insecticide netoxice, care sa nu dauneze mediului si care sa nu fie periculoase pentru sanatatea celor din jur.
- Evitarea zonelor cu cazuri cunoscute si raportate de muscaturi de capuse sau de boli transmise de acestea.

Pregatirea vizitei la medic

Pacientii isi pot ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul de muscatura de capusa si eventualele complicatii ale bolii (si deci de a grabi instalarea unui tratament) pregatind raspunsul la o serie de intrebari ce pot face parte din anamneza:

- Cand a fost muscatura? In cate locuri a fost muscat?
- Cum arata capusa? (daca aceasta a fost pastrata se recomanda pacientului sa se prezinte la cabinet si la consult cu ea)
- Care sunt principalele simptome?
- Cand au debutat acestea? Au progresat in vreun fel? Exista factori care amelioreaza sau agraveaza starea pacientului?
- Au fost luate masuri speciale de tratament? Care au fost acestea si cum au raspuns simptomele?
- Cand a fost ultimul vaccin antitetanic?
- Au existat recent calatorii in zone endemice pentru boala Lyme?
- Care sunt alte probleme de sanatate asociate? (boli cronice, factori de risc)

De retinut!
Principalele masuri de prim ajutor in cazul unei muscaturi de capusa includ:
- Indepartarea cat mai rapida a capusei. Se recomanda folosirea unei pensete care sa fie destul de lata pentu a prinde atat corpul cat si capul parazitului si a le extrage printr- o miscare sigura si rapida astfel incat sa nu ramana parti prinse pe tegument
- Curatarea zonei cu apa si sapun sau cu orice alt dezinfectant.

Se recomanda consultarea unui medic daca:
- Pacientul nu a reusit sa indeparteze complet capusa
- Au aparut semne si simptome de genul rashului cutanat, febrei, mialgiilor, fenomenelor inflamatorii, maririi in volum a ganglionilor locoregionali sau acuze asemanatoare gripei.

Pacientii sunt sfatuiti sa apeleze de urgenta la medic daca au tulburari de respiratie, semne de paralizie, palpitatii si dureri retrosternale.

Prognostic

Majoritatea muscaturilor sunt inofensive si nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate, ci mai degraba un disconfort local.

Capusele care inca nu s-au atasat de organismul gazdei (si nu s-au hranit) se pot indeparta foarte usor, fara sa existe riscul unor complicatii.
Cu cat capusa este inlaturata mai repede, cu atat riscul de transmitere a unor boli scade.

FOTO : CAPUSA PE BLANA CAINELUI

SURSA FOTO : http://www.adoptiicaini.ro/cum-indepartam-corect-capusele/

SURSA ARTICOL : http://www.sfatulmedicului.ro/Muscaturi-si-intepaturi

2 comentarii:

  1. ein Bravo für diese Seite! Ich werde darauf zurückkommen ... Ich habe nicht viel verstanden, aber ich mochte es! Ich kam, weil Christian - Frankreich! Zoltan, ÖSTERREICH

    RăspundețiȘtergere
  2. PAI , NU MAI MERG CU CATELUL PRIN PARC ? SERGIU , GALATI ....

    RăspundețiȘtergere

Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !

ALMA - " explicatie " a substantivului

Alma se poate referi la:

Istorie

Bătălia de la Alma , 1854, bătălia de la Războiul Crimeii.


Media

mass-media de imprimare :Alma (roman) , un roman din 1922 semnat Oswald de Andrade ; Alma , o drama de Joshua Sobol despre Alma Mahler-Werfel ; Alma Cogan (roman) , un roman 1991 de către Gordon Burn,;ALMA Magazine , revista de limba spaniolă pentru comunitatea hispanica din SUA , Alma, Astrid Lindgren -Premiul Memorial , iar in mass-media vizuală : ALMA Awards , premii SUA pentru artiştii interpreţi sau executanţi Latine,Alma, jocuri video Ninja Gaiden, Alma Geri , un personaj din telenovela Coronation Street, Alma Hodge , personaj din telenovela Desperate Housewives, Alma Wade , un antagonist de la jocul FEAR ,Alma Pater , o piesă Yellowchair .


Ştiinţe

§ Almas (criptozoologie) , un nume mongol pentru omul sălbatic (singular), o specie cryptozoological

§ Alma-0 , un limbaj de programare

§ Tropical Storm Alma , nume de ciclon tropical

§ Un nume pentru măr sălbatic, malus sieversii , din Kazahstan .

§ Atacama Large Array milimetrice


Academicienii

§ Alma College , un privat, colegiu de arte liberale în Alma, Michigan

§ Alma College (St Thomas) , colegiu de arte liberale în Canada

§ Alma Mater , un termen de mediul academic


Religie

§ Alma , o parte din Cartea lui Mormon

§ Alma cel Bătrân , în Carti de Mosiah si Alma, o parte din Cartea lui Mormon

§ Alma cel Tânăr , fiul lui Alma cel Bătrân, în Cartea lui Mormon


Transport

§ Alma (1891) , un clădire ,acum conservata ,în San Francisco, California

§ Alma (auto ) , o inter-război francez-german pe piata de automobile

§ Alma aburi Motors , un automobil cu aburi american construit în 1938

§ ALMA de Mexico (Alma Aerolíneas Mesoamericanas), o companie aeriană cu sediul în mexican Guadalajara, Mexic


Acronime

§ Mare Atacama Milimetri Array , o serie de telescoape radio din Chile

§ Asociaţia Difuzor Manufacturing & Acustică International , o organizaţie profesională

§ Adoptati "Libertatea de circulaţie Asociaţia AKA Societatea Alma, grup de sprijin

§ Arnaud Legoux o medie mobilă inspirat de filtru gaussiană


Geografie

Australia

§ Alma, Victoria , un oraş minier în Victoria, Australia

§ Port Alma, Queensland , un port australian în Queensland

Canada

§ Alma, New Brunswick , un sat de pescari în Golful Fundy

§ Alma, Nova Scotia , un mic sat

§ Alma, Ontario , un mic sat

§ Alma, Quebec , un oraş

§ Lacul Alma, Saskatchewan , un sat

Europa

§ Alma Bridge , un pod dedicat Bătălia de la Alma din Paris, Franţa

§ Râul Alma (Ucraina) , site-ul de 1854 Bătălia de la Alma în Războiul Crimeii

§ Piaţa Alma, Scarborough, North Yorkshire , Anglia

Israel

§ Alma, Israel , Galileea

Kazahstan

§ Almaty , cunoscută anterior ca "Alma-Ata".

Liban

§ Alma, Liban

Noua Zeelandă

§ Râul Alma, Noua Zeelandă

§ Alma, Noua Zeelandă , o localitate mică

Palestina

§ Alma, Palestina , un sat depopulat în 1948

România

§ Alma, Sibiu , o localitate în judeţul Sibiu

Africa de Sud

§ Alma, Limpopo , un sat din provincia Limpopo din Africa de Sud

Statele Unite ale Americii

§ Alma, Alabama

§ Alma, Arkansas

§ Alma, California , un oraş-fantomă din Santa Clara, California

§ Alma, Colorado

§ Alma, Georgia

§ Alma, Illinois

§ Alma, Kansas

§ Alma, Louisiana

§ Alma, Michigan

§ Alma, Missouri

§ Alma, Nebraska

§ Alma, New Mexico

§ Alma, New York

§ Alma, Texas

§ Alma, Wisconsin , un oraş în Buffalo

§ Alma, Buffalo County, Wisconsin , un oraş în Buffalo

§ Alma, Jackson County, Wisconsin , un oraş în Jackson County

§ Alma Center, Wisconsin , un sat în Jackson County


§ Alma Cogan (1932-1966), cântăreaţă pop britanic din anii 1950 şi '60

§ Alma Guillermoprieto (n. 1949), jurnalist mexican

§ Alma Mahler-Werfel (1879-1964), soţia lui Gustav Mahler, Walter Gropius, Franz Werfel şi obiectul unui cântec de Tom Lehrer

§ Alma Martinez (n. 1981), fotbalist Mexican de sex feminin

§ Alma Moodie (1898-1943), violonist australian

§ Alma Reville (1899-1982), soţia lui Alfred Hitchcock, director adjunct, scenarist şi editor

Nota : CLICK pe ce este subliniat , pentru alte detalii !

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva.

Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail lumi_tonia@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila.


Adopta un catelus