Dupa cum stim cu totii pisicile sun animale independente care au insa nevoie de ingrijirea si atentia noastra daca dorim sa le avem langa noi cat mai mult timp, cat mai sanatoase si jucause.
Poate nu stiati ca o pisica neglijata se refugiaza in “obiceiuri proaste”: fura, nu se mai spala prea des, apar neingrijite, devin aggressive si, in final, incep sa contacteze diferite boli.

La polul opus, o pisica rasfatata exagerat poate sa devina supraponderala, sedentara si, starea de sanatate sa se transforme intr-una precara.
Dragutelor, daca doriti o pisica, inainte de a o adduce acasa, trebuie sa fiti putin atente la cateva aspect de inceput, care sunt importante in evolutia ulterioara. Blana ar trebui sa fie una lucoasa, fara portiuni ranite sau portiuni golase. Daca puneti man ape o pisicuta si o indemnati la joaca ar trebui sa aiba reactive, altminteri, o stare de letargie poate indica o sanatate subreda sau lipsa dragostei de pana atunci.
Evident ca si locul in care ducem pisica este important in alegerea ei: la tara, sau, la curte, un exemplar cu blana scurta, de rasa europeana, ar fi foarte fericit alaturi de voi. O pisica de oras va agrea un mediu numai bun de leneveala si extreme de curat.
Un alt aspect important este hranirea pisicutelor. Trebuie insa sa stiti ca nu se recomanda hranirea lor exclusive cu hrana uscata. Animalul ar trebui sa aiba permanent, la indemana, apa proaspata. Nu toate pisicile iubesc laptele. De asemenea, se recomanda ca peste si ficat sa primeasca de maximum doua ori pe saptamana altfel vor aparea diverse problem digestive. Evitati sa dati resturi grase pisicutelor. Si acestea vor creea problem la stomacul lor micut.
Si pisicile trebuie periate zilnic. In acest fel se stimuleaza circulatia la nivelul pielii si se elimina firele de blanita deja desprinse de pe corpul ei.
Daca prezinta stare de tristete, fara pofta de mancare, o vizita la farmacia veterinara, un supliment cu vitamin ear putea sa o faca pe micuta sa alerge din nou dupa ciucurii de la covor.
Daca insa starea pisicii nu se amelioreaza si prezinta chiar semen de deteriorare, va trebui sa mergem sis a cerem sfatul unui medic specialist.
Ca sa obisnuim pisica cu noul camin, in primele 10-15 ile de la sosirea ei in noua casa, nu va pleca in alte vizite ci va fi lasata libera prin casa, sa exploreze toate colturile, avand, pus intr-un loc bine determinat, un lighean, sau o cutie in care s-a presarat nisip pentru pisici. Este foarte important ca ascest nisip sa fie permanent curat altfel, riscati sa gasiti resturi neplacute si in alte locuri din casa.
Un ultim aspect, deloc de neglijat este controlul annual al animalului, deparazitarea, vaccinarea.
In speranta ca v-am oferit cateva detalii importante despre “inceputul unei noi prietenii” va doresc sa nu va ganditi de doua ori atunci cand doriti un prieten adevarat.
Toate eforturile voastre vor fi compensate de momentul in care se cuibaresc in bratele voastre si incep sa toarca. Atunci simti cum, asemeni pisicii, si tu incepi sa torci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !