
Este unul dintre cei mai mici lilieci din lume, cu o anvergura a aripilor de 192-254 mm si o lungime a corpului de 35-45 mm. Are picioarele puternice, pe care le foloseste pentru a se prinde de pietre si de ramurile copacilor. In ciuda ochilor sai mici, liliacul cu potcoava are o vedere foarte buna. La fel ca majoritatea liliecilor, traieste in colonii si vaneaza bazandu-se pe ecolocatie. Liliecii mici au nevoie de precizie in zbor pentru a putea repera si prinde in aer insectele rapide si foarte mobile. S-a constatat ca membrii speciei Rhinolophus hipposideros beneficiaza de aceasta precizie: atunci cand un liliac mic cu potcoava, cu o anvergura a aripilor de 25 cm. a fost introdus intr-un spatiu inchis de 1 m latime, 80 cm adancime si 30 cm inaltime, acesta a zburat de jur imprejur fara sa atinga peretii, tavanul sau podeaua.
Blana, care este moale si pufoasa, este de culoare gri deschis la baza, cu partea dorsala de un maro fumuriu si cea ventrala gri. Tinerele exemplare sunt in intregime gri inchis la culoare. Urechile si membranele aripilor sunt maro inspre gri.
Atunci cand vaneaza, liliacul mic cu potcoava este rapid si agil, deseori zburand nu mai departe de 5 metri de pamant, evitand contactul cu tufisurile si cu arbustii. Tipurile sale preferate de prada includ: mustele, moliile si paianjenii.
Liliecii mici cu potcoava se imperecheaza toamna. Femelele dau nastere unui singur pui, in mod normal la mijlocul lunii iunie sau la inceputul lunii iulie. Puii cantaresc 1,8 grame la nastere, deschis ochii dupa aproximativ 10 zile si devin independenti la varsta de 6-7 saptamani. Liliecii hiberneaza in timpul lunilor de iarna, adapostindu-se in pesteri intunecate, in mine, in cladiri vechi si parasite si, uneori, in beciuri.
Femelele devin mature sexual in decursul primului an de viata, un studiu realizat in Cehoslovacia aratand ca aproximativ 15% dintre femele devin mame la varsta de un an. Animalele au fost observate facandu-si curte reciproc inainte de a se imperechea, masculul agatandu-se in spatele femelei sau peste aceasta.
Aceasta specie poate fi intalnita icepand din vestul Europei pana in Asia centrala si din Europa centrala pana in partea nordica a Africii, atat in zonele montane cat si la ses.
Sursa foto
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !