Pisica in mitologie




Istoria integrarii micii feline in societatea umana a avut un drum sinuos. Sacra, idolizata si tot odata si idolatrizata, hulita, arsa pe rug alaturi de stapanele ei in Evul Mediu, mica felina devine in timpul Renasterii, favorita femeilor si a copiilor, fiind acceptata cu multa bunavointa si de barbatii casei. Dorita initial pentru ajutorul nepretuit pe care-l il da omului in lupta sa contra rozatoarelor, ulterior pisica paseste pragul caselor si ajunge o agreabila partenera in viata noastra zilnica, starnind interesul crescatorilor, care adauga mereu lumii pisicesti o noua rasa, o noua varietate de culori sau modele…

In Antichitate, pisica a fost obiectul unui adevarat cult religios, dupa cum spun si dovedesc colectiile de mumii si statuete provenite din Egipt. Dupa cucerierea Ethiopiei (dupa cum spun unele izvoare scrise, de aici porneste originea reala a pisici) de catre regele Ursitasen I, din dinastia a XII -a, pisica a fost adusa in Egipt inmultindu-se aici in plina prosperitate. In Egipt templele adaposteau cateo familie de pisici, iar fiecare lacas sfant adapostea o anumita rasa de pisici si daca ar fi sa fac o referire la afirmatiile lui Diodor din Sicilia, acesta spunea: "un numar mare de picturi era consacrat pisicii."

In mitologia egipteana, pe langa sacralizarea acestui animal, o noua zeita a luat nastere, tot odata ea avand mai multe semnificatii: Zeita secundara, Maftet numita si Doamna Palatului Vietii, zeita felina era reprezentata in imagini picturale fie de o pisica, fie, rareori de un ghepard.

Zeita-pisica de prim rang, numita si Bastet era considerata zeita Lunii si a fecundatii, totodata si ocrotitoarea femeilor insarcinate…
In timpul dinastiei a III a, zeita Bastet era considerata simbol al dualitatii femei (in aceasta perioada a aparut si primele femei-soldat, acestea locuiau doar la curtea faraonului) orice femeie are doua parti: una buna, simbol al nasterii, poate alapta si da viata in pantecul ei, creste copii si are grija de casa, iar partea cealalta a femei este cea negativa: poate deveni la fel de periculoasa ca o felina, poate ucide daca este provocata si ataca atunci cand este in pericol copii ei.

Templele inchinate zeitei Bastet erau pazite de pisicile din rasa Mau Egiptean… se spunea ca acestea erau copii zeitei si odata pe an, cu luna plina, pisicile din rasa Mau deveneau femei sau barbati si plecau sa lupte impotriva dusmanilor Egiptului. In prezent exista o legenda, pe care egipteni o respecta si ii ofera o mare credibilitate (pana in anul 1789 a fost considerata si religie) legenda spune ca orice pisica din rasa Mau Egiptean, poseda puteri vindecatoare menite sa-si ajute stapanul.

Ca sa-si arate devotamentul si loialitatea fata de aceste feline, egiptenii, in semn de doliu pentru micile feline isi radeau sprancenele iar daca vreo pisica era ucisa, vinovatul era acuzat de crima si executat pe loc.

Intr-o oarecare masura, micuta felina apare si in mitologia islamica si putem vedea un verset din Coran ii acorda un loc in Paradis. Conform unei traditii, dupa care Mohamed respecta in mod deosebit acest animal, iar in Arabia, unde "pisica de aur" a fost mult timp venerata, de aici provine si ciudata legenda a pisicii lui Mohamed. Legenda spune ca profetul se pregatea sa se imbrace pentru a-si intampina credinciosii la rugaciune cand a vazut-o pe Muezza (pisica Profetului) dormind pe postavul moale a hainei. In aceiasi clipa, ca sa nu faca zgomot si sa trezeasca pisica, a preferat sa-si taie imbracamintea si cu un gest protector a conferit frumoasei feline si a descendentilor sai abilitatea de a cadea pe cele patru picioare ale sale.

In mitologia scandinava, zeita Firgg, sotia lui Odin, calatoreste intr-un car tras de doua feline razboinice de culoare alba.
In Evul Mediu, nevinovatele feline cad in dizgratia oamenilor, find considerate slujitori ai Diavolului, iar simpla lor prezenta insemna nenorocire iar torturarea lor fiind ceva obisnuit la acea vreme, iar modul de torturare a acestor feline era variat: de la faimoasele custi din metal cu pisici inchise in acestea si apoi aruncate in flacari pana la arderea acestora pe rug alaturi de asa zisele "vrajitoare".

Franta feudala era detinatoarea unor obiceiuri dintre cele mai oribile si inumane, iar sub "domnia" Inchizitiei, in diferite tari (Franta, Anglia, Olanda etc) se faceau procese publice acestor pisici, fiind considerate vrajitoare metamorfozate.

In Olanda, la Ypres, in a doua saptamana a postului Pastelui se tinea ritualul "miercurea pisicilor" unde numeoroase pisici erau aruncate de pe stanci sau turnuri. In tara noastra, desi exista un mit ce considera pisica o faptura creata de Dumnezeu ca sa lupte cu soarecele ce-i gaurea arca lui Noe, superstitiile existente o acuza si in prezent de demonism si de unealta vie a Diavolului.
Pana sa-si recapete definitiv titlu de prietene ale caminelor, pisicile au fost mult timp victimile prejudecatilor umane si absurde ale unor epoci framantate de superstiti si credinte.

In prezent, oricine se poate bucura de compania unei pisici, de energia si cheful de joaca de care aceasta da dovada in orice moment fara incetare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !

ALMA - " explicatie " a substantivului

Alma se poate referi la:

Istorie

Bătălia de la Alma , 1854, bătălia de la Războiul Crimeii.


Media

mass-media de imprimare :Alma (roman) , un roman din 1922 semnat Oswald de Andrade ; Alma , o drama de Joshua Sobol despre Alma Mahler-Werfel ; Alma Cogan (roman) , un roman 1991 de către Gordon Burn,;ALMA Magazine , revista de limba spaniolă pentru comunitatea hispanica din SUA , Alma, Astrid Lindgren -Premiul Memorial , iar in mass-media vizuală : ALMA Awards , premii SUA pentru artiştii interpreţi sau executanţi Latine,Alma, jocuri video Ninja Gaiden, Alma Geri , un personaj din telenovela Coronation Street, Alma Hodge , personaj din telenovela Desperate Housewives, Alma Wade , un antagonist de la jocul FEAR ,Alma Pater , o piesă Yellowchair .


Ştiinţe

§ Almas (criptozoologie) , un nume mongol pentru omul sălbatic (singular), o specie cryptozoological

§ Alma-0 , un limbaj de programare

§ Tropical Storm Alma , nume de ciclon tropical

§ Un nume pentru măr sălbatic, malus sieversii , din Kazahstan .

§ Atacama Large Array milimetrice


Academicienii

§ Alma College , un privat, colegiu de arte liberale în Alma, Michigan

§ Alma College (St Thomas) , colegiu de arte liberale în Canada

§ Alma Mater , un termen de mediul academic


Religie

§ Alma , o parte din Cartea lui Mormon

§ Alma cel Bătrân , în Carti de Mosiah si Alma, o parte din Cartea lui Mormon

§ Alma cel Tânăr , fiul lui Alma cel Bătrân, în Cartea lui Mormon


Transport

§ Alma (1891) , un clădire ,acum conservata ,în San Francisco, California

§ Alma (auto ) , o inter-război francez-german pe piata de automobile

§ Alma aburi Motors , un automobil cu aburi american construit în 1938

§ ALMA de Mexico (Alma Aerolíneas Mesoamericanas), o companie aeriană cu sediul în mexican Guadalajara, Mexic


Acronime

§ Mare Atacama Milimetri Array , o serie de telescoape radio din Chile

§ Asociaţia Difuzor Manufacturing & Acustică International , o organizaţie profesională

§ Adoptati "Libertatea de circulaţie Asociaţia AKA Societatea Alma, grup de sprijin

§ Arnaud Legoux o medie mobilă inspirat de filtru gaussiană


Geografie

Australia

§ Alma, Victoria , un oraş minier în Victoria, Australia

§ Port Alma, Queensland , un port australian în Queensland

Canada

§ Alma, New Brunswick , un sat de pescari în Golful Fundy

§ Alma, Nova Scotia , un mic sat

§ Alma, Ontario , un mic sat

§ Alma, Quebec , un oraş

§ Lacul Alma, Saskatchewan , un sat

Europa

§ Alma Bridge , un pod dedicat Bătălia de la Alma din Paris, Franţa

§ Râul Alma (Ucraina) , site-ul de 1854 Bătălia de la Alma în Războiul Crimeii

§ Piaţa Alma, Scarborough, North Yorkshire , Anglia

Israel

§ Alma, Israel , Galileea

Kazahstan

§ Almaty , cunoscută anterior ca "Alma-Ata".

Liban

§ Alma, Liban

Noua Zeelandă

§ Râul Alma, Noua Zeelandă

§ Alma, Noua Zeelandă , o localitate mică

Palestina

§ Alma, Palestina , un sat depopulat în 1948

România

§ Alma, Sibiu , o localitate în judeţul Sibiu

Africa de Sud

§ Alma, Limpopo , un sat din provincia Limpopo din Africa de Sud

Statele Unite ale Americii

§ Alma, Alabama

§ Alma, Arkansas

§ Alma, California , un oraş-fantomă din Santa Clara, California

§ Alma, Colorado

§ Alma, Georgia

§ Alma, Illinois

§ Alma, Kansas

§ Alma, Louisiana

§ Alma, Michigan

§ Alma, Missouri

§ Alma, Nebraska

§ Alma, New Mexico

§ Alma, New York

§ Alma, Texas

§ Alma, Wisconsin , un oraş în Buffalo

§ Alma, Buffalo County, Wisconsin , un oraş în Buffalo

§ Alma, Jackson County, Wisconsin , un oraş în Jackson County

§ Alma Center, Wisconsin , un sat în Jackson County


§ Alma Cogan (1932-1966), cântăreaţă pop britanic din anii 1950 şi '60

§ Alma Guillermoprieto (n. 1949), jurnalist mexican

§ Alma Mahler-Werfel (1879-1964), soţia lui Gustav Mahler, Walter Gropius, Franz Werfel şi obiectul unui cântec de Tom Lehrer

§ Alma Martinez (n. 1981), fotbalist Mexican de sex feminin

§ Alma Moodie (1898-1943), violonist australian

§ Alma Reville (1899-1982), soţia lui Alfred Hitchcock, director adjunct, scenarist şi editor

Nota : CLICK pe ce este subliniat , pentru alte detalii !

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva.

Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail lumi_tonia@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila.


Adopta un catelus