

Proprietarii de pisici sau caini isi numesc animalele "prieteni patrupezi", insa exista cazuri in care necuvantatoarele raman fara unul sau doua picioare. Chiar daca nu e usor sa vedeti un animal schiopatand in timp ce ar trebui sa alerge plin de vitalitate, trebuie sa fiti capabili sa acceptati si sa incurajati dorinta cainelui sau pisicii sa se adapteze la o noua situatie. Daca reusiti sa-i intelegeti nevoile, animalul suferind va va rasplati atentia cu devotament neconditionat.
Animalele care se nasc fara un picior, sau chiar fara doua, au un avantaj atunci cand vorbim de adaptarea la limitele lor, avand in vedere ca nu stiu cum e sa aiba patru picioare. Deloc surprinzator, pisicile se descurca foarte bine, indiferent de numarul de picioare pe care le pot folosi. Balansul si agilitatea le ajuta foarte mult pe pisici sa faca fata cu bine miscarii pe doua sau trei picioare.
Cainii care au trei picioare se simt mai vulnerabili si se pot teme de lucrurile noi. Plimbarile cu un caine schiop pot fi destul de dificile. Aceste animale se descurca mai bine daca merg mai repede si le este destul de greu sa se intoarca. De asemenea, avand un echilibru mai slab, sunt predispusi la cazaturi, de aceea este indicat ca animalul sa fie plimbat folosind un ham. Una dintre cele mai intalnite probleme la animalele fara un picior este aparitia artritei inca de la o varsta frageda. Pentru ca le lipseste un picior, mai multa presiune este pusa pe incheieturile membrelor folosite.
Atunci cand isi pierd decat un picior, atat pisicile cat si cainii isi pot continua activitatile fara prea multe probleme, folosindu-se de celelalte trei membre. In cazul in care animalul a pierdut ambele picioare din fata sau din spate, acesta poate fi ajutat sa se deplaseze printr-un carucior foarte usor, care se prinde de corpul prietenului necuvantator. O alta solutie pentru animalul care nu isi mai poate folosi picioarele din spate este un sac special pentru a proteja posteriorul si pieptul cainelui sau pisicii. Aceasta masura va preveni aparitia ranilor si complicatiilor post-operatorii, atunci cand animalul se va tari pe podea.
Chiar daca sunt ajutate cu mecanisme care sa compenseze lipsa membrelor, nu toate animalele se vor ridica imediat si isi vor relua viata ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Este posibil ca animalul sa arate semne ale depresiei. Daca va cunoasteti bine animalul veti putea lua masuri prompte atunci cand semnalati primele indicii ale unei probleme psihice. Pentru a ingriji un animal schiop este nevoie de foarte multa rabdare si abnegatie.
Cu o situatie mai delicata se intalnesc cei cu animale paralizate de la mijloc in jos. Paralizia poate afecta si organele interne, mai ales vezica urinara si rinichii. Proprietarii acestor animale trebuie sa urmareasca permanent starea de sanatate a patrupedului si sa mearga cu acesta la controale medicale periodice.
Pentru unele persoane poate fi sfasietor sa-si vada animalele ajungand in situatia de a pierde capacitatea sa-si foloseasca unul sau mai multe picioare. Trebuie sa fiti constienti ca modul in care animalul reuseste sa treaca peste acest handicap locomotor tine foarte mult de ingrijirea, atentia si atasamentul pe care i le aratati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul transmis !
Va exista si un raspuns la el !
La final , daca comentariul tau este ANONIM ,
lasa , totusi , un nume sau pseudonim si o localitate ,
pentru a putea da si eu un raspuns !